Noże pojedyńcze

Noże pojedyncze - zakup na lata

Dobrej jakości noże pojedyncze warto kompletować nawet na przestrzeni lat. Jeżeli postawi się na dobrą, sprawdzoną markę, a noża używa się zgodnie z przeznaczeniem, to można cieszyć się nim bardzo długo. Obecnie najbardziej popularne są te wykonane ze stali nierdzewnej. Mogą być wykonane z jednego kawałka stali, posiadać drewniany uchwyt, bądź z tworzywa sztucznego. Dobrej jakości noże pojedyncze nie wymagają częstego ostrzenia - można ich używać bardzo długo, a ich ostrze pozostanie w doskonałym stanie. Warunkiem jest wykorzystywanie ich zgodnie z przeznaczeniem.

W nowoczesnych kuchniach noże pojedyncze są nierzadko wyeksponowane, na przykład umieszczone na magnesie zawieszonym na ścianie. Dlatego oprócz funkcjonalności, istotny jest estetyczny design. Stąd szeroka oferta noży nie tylko o stalowej, minimalistycznej formie, ale również w wielu kolorach. Róż, niebieski czy zielony - noże można wręcz dopasować kolorystycznie do wystroju całej kuchni.

 

Noże pojedyncze - odpowiednie przeznaczenie

Jak wspomnieliśmy - istotne jest, by noże pojedyncze były używane zgodnie z przeznaczeniem. Nie tylko po to, by zapewnić im długą żywotność. Również dlatego, że dzięki temu praca w kuchni jest dużo przyjemniejsza. Nóż do sera niekoniecznie sprawdzi się przy krojeniu chleba. Z kolei nóż do obierania mało efektywnie zastąpi okrągły nóż do pizzy.

Niektóre noże pojedyncze posiadają estetyczne pokrowce z tworzywa sztucznego. Dzięki temu można bezpiecznie przechowywać je w szufladzie ze sztućcami czy podręcznymi narzędziami. Nie grozi nam wtedy ryzyko przypadkowego zacięcia. Takie rozwiązanie doceniają również rodzice małych dzieci, które chętnie ściągają rzeczy z kuchennego blatu i stołu.