Naczynia emaliowane

Charakterystyka naczyń emaliowanych

Kluczową cechą garnków pokrytych warstwami emalii jest ich wysoka jakość, co za tym idzie – trwałość. Taka powłoka sprawdzi się zatem zarówno u osób zaczynających przygodę z gotowaniem, jak i u osób, którym zależy na korzystaniu z dobrego sprzętu jak najdłużej. Emalię otrzymuje się ze sproszkowanego szkła, wobec czego nadaje ona garnkowi pięknego połysku. Taką gotową substancje nakłada się warstwami na stalowy korpus, co stanowi ważny, praktyczny aspekt. Przyjrzyjmy się wszystkiemu nieco bliżej…

 

Szkodliwe substancje a ich (nie)przenikanie do potraw

Korzystając z garnków o powłoce emaliowanej możesz mieć pewność, że do Twojej potrawy nie dostanie się żadna niepożądana substancja, zarówno podczas gotowania, jak i również przechowując gotowe danie - dotyczy to nawet kwestii kwaśnych potraw. Mimo, iż emalia jest odporna na wysokie oraz niskie temperatury, to w niektórych sytuacjach pozostaje nam zachować ostrożność. Mowa tutaj bowiem o sytuacji, podczas której dochodzi do nagłej zmiany temperatury między garnkiem a otoczeniem – chcąc uniknąć pęknięcia naczynia, nie należy wsadzać gorących garnków pod zimną wodę, ponieważ powinno się chwilę odczekać w celu wyrównania się tych dwóch temperatur. Jest to mimo wszystko cecha dotycząca większości różnych powłok garnków.

 

Na jakich rodzajach płyt mogą być używane?

Dzięki posiadaniu wielowarstwowego dna sprawdzą się na płytach gazowych, ceramicznych, elektrycznych, czy nawet i indukcyjnych, co jest więc korzyścią dla każdego posiadacza naczyń emaliowanych – niezależnie gdzie będą używane, wszędzie znajdą tak samo dobre zastosowanie.

 

 

 

 

Łatwość w utrzymaniu czystości

Idealnie gładka powierzchnia naczyń hamuje rozwój drobnoustrojów, co pozwala na lepsze zachowanie czystości. Jest to również znaczące w przypadku alergików i dzieci – zdrowe gotowanie nigdy wcześniej nie było tak proste. Co więcej, jej wyjątkowo gładka faktura sprawia, że jest nieprzywierająca, dlatego zmywanie nie sprawia większych kłopotów. Oprócz tradycyjnego, ręcznego zmywania dochodzi też opcja korzystania z czegoś wygodniejszego, to znaczy ze zmywarki.

 

Informacje ogólne

Materiałem „korpusowym” jest stal węglowa, zaś powłokę stanowią wielowarstwowe wysokiej jakości emalia.

Odporność na wiele różnych czynników, takich jak: zarysowania, niskie i wysokie temperatury.

Przystosowane do wszystkich rodzajów kuchenek, w tym indukcyjnych.

Mogą być myte w zmywarce.

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii