Garnki na parę

Garnki na parę – dlaczego warto?

Garnki na parę to rozwiązanie, które powinno znaleźć się w każdej kuchni – nie tylko u pasjonatów zdrowego jedzenia. Coraz więcej osób docenia zalety gotowania na parze, ponieważ potrawy przygotowane w ten sposób są zdrowsze, ale również smaczniejsze. Ponadto ten rodzaj obróbki cieplnej wiąże się także z dodatkowymi oszczędnościami w postaci mniejszego zużycia prądu lub gazu. Tradycyjne gotowanie pozbawia potrawy części ważnych witamin oraz mikroelementów. Ugotowane warzywa tracą nie tylko swoje właściwości, ale również wygląd: ugotowane często nie prezentują się już tak apetycznie. Aby uniknąć takich sytuacji, wybierz specjalne garnki na parę. Możesz wykorzystać je do przygotowania warzyw, ale również gotowania ryżu, kaszy, mięsa czy ryb. Warunek jest jeden: wybieraj produkty, które nie wymagają długiego procesu gotowania. Choć możesz pokusić się o przyrządzenie wołowiny z wykorzystaniem garnka na parę, to jednak samo gotowanie będzie trwało bardzo długo, co z kolei przełoży się na wyższy koszt. Przyrządzając warzywa z wykorzystaniem garnka na parę możesz znacząco skrócić czas obróbki termicznej. Dzięki temu zachowają one swoje właściwości i wygląd, a jednocześnie zmniejszysz zużycie gazu lub energii elektrycznej. Odpowiednio zaplanowany proces gotowania z wykorzystaniem garnków na parę sprawi, że jesteś w stanie przygotować cały obiad w pół godziny – jest to zatem oszczędność nie tylko pieniędzy, ale również czasu. Jeśli chodzi o aspekt zdrowotny, duże znaczenie ma również zachowanie przez jedzenie naturalnego smaku: nie musisz stosować dodatkowych przypraw i polepszaczy, a przygotowanie jedzenia na parze to także ograniczenie smażenia z użyciem tłuszczu. Jeśli zatem cenisz sobie zdrowe jedzenie, lubisz szybkie i skuteczne sposoby na przygotowanie posiłków bądź szukasz tańszej alternatywy dla tradycyjnego gotowania i duszenia, garnki na parę będą strzałem w dziesiątkę. Aby dobrze spełniały swoją funkcję przed zakupem należy pamiętać o kilku kwestiach.

Jakie garnki na parę wybrać?

Planujesz rozpocząć gotowanie na parze w swojej kuchni? Na początek przyda Ci się średniej wielkości garnek ze specjalną nakładką. Powinien być na tyle wysoki, by umożliwić nalanie odpowiedniej ilości wody. Ważną kwestią jest także szczelna pokrywka: dzięki niej para nie będzie uciekała na zewnątrz. Dla osób zainteresowanych szykowaniem większych posiłków idealną propozycją są garnki na parę FEEL MAESTRO. System dwóch nakładek pozwala na jednoczesne przygotowanie kilku potraw, więc jeśli szukasz połączenia wysokiej jakości, niezawodności oraz kompatybilności, garnki FEEL będą idealną propozycją dla Ciebie. Z kolei garnki SILIT to nie tylko jakość, ale również eleganckie wykończenie. Nie wymagają dużej ilości wody do gotowania, a specjalnie zaprojektowane dno umożliwia korzystanie z nich na wszystkich rodzajach kuchenek. Nie musisz rezygnować z gotowania na parze, jeśli posiadasz wyłącznie płytę indukcyjną. W zależności od potrzeb możesz zdecydować się na duże garnki lub mniejsze propozycje, idealne do codziennego użytkowania. Garnki na parę BERGHOFF to garnki dla prawdziwych profesjonalistów – pozwalają na przygotowanie potraw na parze oraz ich smażenie bez dodawania oleju lub masła. Potrawy przygotowane za ich pomocą zachowują swój smak oraz ważne witaminy i mikroelementy. Dno garnka zaprojektowano w taki sposób, by umożliwiało jak najszybsze podgrzanie wody, dzięki czemu gotowanie z jego wykorzystaniem jest nie tylko wygodne, ale również energooszczędne.